Τετάρτη 1 Απριλίου 2020

Κάντε τις δουλειές του σπιτιού μαζί.

Εδώ και καιρό έχω βρει το μυστικό για να τελειώνω τις καθημερινές δουλειές του σπιτιού ενώ έχω παιδί. Πώς γίνεται αυτό?
Απλά συμμετέχει και η κόρη μου σε όλο αυτό. Κανένα παιδί δεν είναι μικρό για να δώσει έστω και μια ελάχιστη βοήθεια στο σπίτι.
Αντί λοιπόν  να λέτε στα παιδιά σας τι να κάνουν και πως να το κκάνουν,αντί να τα βοηθάτε οπότε πέφτουν κάτω,αφήστε τα να σας βοηθήσουν με τις δουλειές του σπιτιού. 
Άλλωστε το όνειρο κάθε παιδιού,είναι να γίνει σαν τους μεγάλους,να μπει στον κόσμο των ενηλίκων.

Πια είναι τώρα τα οφέλη.

Τους δίνεται το μήνυμα ότι μπορούν να αναλάβουν συγκεκριμένα έργα και να τα φέρουν εις πέρας, κάτι που ενισχύει την θετική εικόνα του εαυτού τους και την αυτοεκτίμηση τους, καθώς και τη δεξιότητα τους για αυτοπειθαρχία.
Ταυτόχρονα, αναλαμβάνοντας “δουλειές” υπό την ευθύνη τους, τα παιδιά αισθάνονται πολύτιμα μέλη της οικογένειας και επενδύουν περισσότερο στις σχέσεις με τα υπόλοιπα μέλη της.
έχοντας την ικανότητα να κάνουν πολλές από τις δουλειές του σπιτιού τα παιδιά μεγαλώνουν έχοντας τη δυνατότητα να είναι ανεξάρτητα και αυτόνομα.
 
Πώς να ωθησουμε τα παιδιά μας στο να βοηθήσουν.

Δεν θα σας γράψω το κλασικό πινακακι που κυκλοφορεί ανάλογα με την ηλικία και ποιες δουλειές μπορούν να κάνουν τα παιδιά.
Εγώ θα σας πω το εξής....Εσείς σαν γονείς θα κρίνετε ποιες δουλειές μπορεί να κάνει το παιδί σας.
Δεν έχει σημασία αν είναι 2 χρονών η 10 χρονών. Υπάρχουν πολλά διχρονα που πέρα από το μάζεμα των παιχνιδιών,μπορούν και στρώνουν και το κρεβάτι(Όχι τέλεια,αλλά προσπαθούν).
Οπότε εσείς αρχικά θα ξεχωρίσετε τις δουλειές που πιστεύετε ότι μπορεί να αναλάβει το παιδί σας.
Μπορείτε να το κάνετε και σαν παιχνίδι,να φτιάξετε ένα πινακακι από χαρτόνι,να κάνετε στήλες με τις δουλειές του σπιτιού και όταν μια δουλειά τελειώνει να βάζετε ένα αυτοκόλλητο(Αφήστε το παιδί να το κάνει αυτο).
Είναι μια καλή αρχή,από εκεί και πέρα εσείς καθημερινά και με την πάροδο του χρόνου θα κρίνεται ποια ακόμη δουλειά μπορεί να αναλάβει το παιδί σας. Βάλτε και λίγη φαντασία ακόμη ώστε να το κάνετε πιο ενδιαφέρον.

Τα λάθη μας.

Τα λάθη μας είναι όταν επιβάλουμε στο παιδί να κάνει κάτι,με την απειλή της τιμωρίας πχ( Αν δεν μαζέψεις τα παιχνίδια σου δεν θα δεις τηλεόραση)
Η απειλή στο παιδί λειτουργεί πολύ αντιδραστικά. Επίσης όταν απειλείς το παιδί για να κάνει κάτι που θες,όταν τελικά δεν το κάνει και εσύ έπειτα αυτό που είπες δεν το κάνεις,κάποια στιγμή θα ριναι ανούσιο να το επιβάλεις με απειλή τιμωρίας,γιατί το παιδί θα ξέρει πλέον ότι δεν θα το κάνεις αυτό.
Εμείς οι μεγάλοι πολλές φορές λόγο της πίεσης και της κούρασης που περνάμε,γκρινιάζουμε και αγανακτούμε,όμως σκεφτείτε ότι αυτός ο τρόπος είναι και ο πιο λάθος. Το μόνο που χρειάζεται είναι μια χαλαρή στάση από πλευράς μας και η απλή αναφορά της κάθε δουλειάς σε ένα σημείο που μπορεί όλη η οικογένεια να ανατρέξει,είναι αρκετά.

Για αυτό λοιπόν μην χάνεται χρόνο,ξεκινήστε να προγραμματίζεται τις δουλειές του σπιτιού και βάλτε σε εφαρμογή όλα τα παραπάνω,σίγουρα θα αλλάξει η ζωή σας.

Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου